Thema's & Activiteiten

Elke maand staat in het teken van een bepaald thema. Vaste onderwerpen zijn seizoenen en feestdagen. Daarnaast worden tot de verbeelding sprekende thema's behandeld, waarbij alle zintuigen aan bod komen. Bovendien worden er knutselwerkjes in het thema gemaakt en relevante verhaaltjes voorgelezen.

Naast de thematische- zijn er de gestructureerde– en vrije activiteiten. Deze variëren afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Voorlezen, zingen of ochtendgymnastiek worden afgewisseld met vrij spelen op de groep of buiten in de tuin. De Bofkontjes streeft er naar om dagelijks met de kinderen buiten te spelen. Regelmatig worden er uitstapjes georganiseerd of gaan de leidsters met de kinderen in de bolderkar op pad in de omgeving. Verjaardagen van kinderen worden op de groep gevierd. De avond van tevoren wordt de groep versierd, op de dag zelf krijgt het kind een eigen feestmuts en een cadeautje. Trakteren hoort hier natuurlijk ook bij, mits het een gezonde en verantwoorde traktatie is.

Wij bieden de volgende activiteiten om de ontwikkeling te stimuleren:

Activiteiten met baby's

We stimuleren de zintuigen zoals ruiken, proeven, voelen en bewegen. Daarvoor kiezen we materialen als voelboekjes, kleine instrumenten zoals zachte ballen, een rammelaar, een mobiel, speelgoed gemaakt van verschillende materialen en met verschillende kleuren. Ook spelen we spelletjes op schoot, op het kleed (zoals rollen) en met de babygym. We laten baby's niet te lang in een wippertje zitten omdat ze daardoor in hun bewegingsvrijheid beperkt worden. We maken tijd voor kiekeboe spelletjes dit bevordert het besef van het aanwezig en niet aanwezig zijn. Tevens doen wij het handoog of voetoog coördinatie dit bevorderd het besef van ver en dichtbij. Verder gaan we zodra de mogelijkheid zich aan biedt zoveel mogelijk naar buiten of naar het Vondelpark.

Activiteiten met peuters

Als de peutertijd aanbreekt verandert er veel voor u kind het kan zich steeds beter zelfstandig bewegen en wil de wereld ontdekken. U peuter krijgt een eigen willetje. "nee" en "zelf doen" horen ouders en leidsters van peuters de hele dag door. Tijd voor een nieuwe strategie: steunen, stimuleren en sturen. Dat zijn vaardigheden, die wij uitoefenen om kinderen een andere omgeving en activiteiten te bieden binnen het kinderdagverblijf. Kinderen hebben een natuurlijke behoefte om te ontdekken. Wij werken aan de hand van een jaarthema kalender waarin een grote gevarieerde aanbod is qua activiteiten en thema's. Elke jaar brengen wij verandering aan de kalender en voegen nieuwe thema's toe. Kinderen kunnen dagelijks een keuze maken uit verschillende activiteiten zoals: Dansen, zingen, voorlezen, puzzelen, knutselen, kleien, tekenen, verven, plakken, koekjes bakken of buitenspelen. Spelen met water en zand, stofjes en ongestructureerde materiaal stimuleert de zintuiglijke ontwikkeling van het kind. Daarnaast mag een kind zelf bepalen of het even helemaal niets wil doen. Het ontspannen, de rust, je even kunnen terug trekken zorgt er weer voor dat het kind ruimte krijgt om naar anderen te kijken en zo nieuwe initiatieven ontwikkelt.

Puk & Ko

Ons kinderdagverblijf maakt gebruik van onder andere de thema activiteiten van het programma Puk & Ko voor de peuters vanaf 2,5 jaar.

Uitleg

Puk & Ko is de methode die ontwikkeld is voor kinderdagverblijven of voorscholen. Ik & Ko wordt gebruikt in de groepen 1 en 2 van de basisscholen. Op deze manier ontstaat er een doorgaande lijn van peuter naar kleuter. Puk is een handpop, die een hoofdrol speelt in het voorschoolse programma Puk & Ko. Puk doet aan alles mee, waar de kinderen mee bezig zijn, dus Puk gaat ook spelen, helpen met opruimen, aan tafel zitten met eten en drinken, buiten spelen. Puk is dus eigenlijk één van de peuters. Puk & Ko werkt met dagritme kaarten wat kinderen duidelijkheid, regelmaat en structuur biedt. De dagritmekaarten sluiten goed aan op de kinderen en hun behoefte. Deze kaarten bestaan o.a. uit: de kring, eten, buiten spelen, knutselen, spelen in de speelhoeken, plassen en handen wassen etc. De kinderen worden bewust van de activiteit en het stimuleert hun concentratie.

Puk & Ko is opgebouwd uit 10 verschillende thema's

Deze thema's zijn afgestemd op de directe belevingswereld van de peuters. De activiteiten zijn heel speels en worden op een ongedwongen manier verwerven in het normale dagritme van het kinderdagverblijf. Puk & Ko is dus niet alleen een taalprogramma, maar een totaalprogramma, dat de brede ontwikkeling van jongen kinderen stimuleert.

Activiteit Verven
Activiteit Plantjes Potten
Activiteit Naar de Dierentuin
© 2019 Kinderdagverblijf De Bofkontjes